Assalamualaikum

Thursday, January 1, 2009

ِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ (١) اللَّهُ الصَّمَدُ (٢) لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ (٣) وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ (٤

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

(1) "Katakanlah (wahai Muhammad): Tuhanku ialah Allah Yang Maha Esa;
(2) Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat; (3) Ia tiada beranak, dan Ia tidak pula diperanakkan; (4) Dan tiada sesiapapun yang serupa denganNya".

Surah Al-Ikhlas

Kebelakangan ini sudah muncul gerakan mahu melabel muslim sebagai 'Islamist'. Bermula dari barat dan mulanya digunakan untuk melabel puak muslim radikal (apa itu radikal?), ianya kini digunakan secara meluas terhadap muslim. Gerakan ini merupakan satu lagi usaha, musuh-musuh Islam untuk menghina agama suci ini dan lebih 2 billion umatnya di seluruh dunia. Label anti Islam ini, kini mula digunakan secara meluas oleh orang kafir dan juga segelintir kecil orang munafik. Sebagai muslim kita mempunyai tanggungjawab untuk menidakkan propaganda jahat untuk menghina dan menambahkan lagi kebencian orang bukan Islam kepada kita. Sekarang ini jika anda memilih untuk menutup aurat-anda 'Islamist'! Jika anda memilih untuk mengamalkan sunnah nabi-anda Islamist! Jika anda mahu menegakkan syariat Allah subhanawataala-anda Islamist! Malah dengan menulis blog ini saja, saya tentunya dilabel 'Islamist'!

Apa yang boleh kita lakukan?
Banyak sebenarnya. Dengan kecerdikan akal yang dikurniakan Allah subhanawataala kepada kita muslimin, saya percaya saudara dan saudari sekelian mampu melakukan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang akan saya kerjakan. Namun jika tidak, saya mahu cadangkan sesuatu.

Islam1st

Kita tukarkan sesuatu yang negatif dan menghina seperti 'Islamist' kepada sesuatu yang sangat selari dengan fitrah kita manusia ciptaan Allah, Islam1st! Sebagai muslim, apa saja yang kita lakukan atau akan lakukan haruslah berpandukan kepada ajaran Islam. Islam harus diutamakan. Islam harus mendahului segala pertimbangan dan perlakuan. Itulah maksud Islam1st. Inilah gerakan yang cuba saya bawakan kepada kita semua, supaya musuh-musuh kita menjadi tenggelam punca apabila melihat muslim pelbagai latar belakang, tempat dan masa, memilih dengan berani untuk melabelkan diri mereka Islam1st (yang adakalanya kelihatan seperti 'Islamist')!

Kita mahu lama-kelamaan mereka berhenti sama sekali daripada memanggil kita semua 'Islamist'. Diharap dengan cara ini label 'Islamist' sudah tidak membawa apa-apa erti negatif lagi. Dengan sebegitu ramai 'Islamist' di seluruh dunia, propaganda jahat mereka akan gagal dan musnah ditengah jalan! INSYAALLAH!

4 comments:

Unknown said...

Salam Bro..
Bila nak update? Gua dah angkat AK-47 nak berjuang di alam cyber..

Anonymous said...

Islam1st...bgus2!!! Islam is the way of life.... truskan perjuangan anda...

Anonymous said...

SALAM... LIPAT GANDAKAN LAGI ARTIKEL2 UTK MEMBUKA MINDA SEPERTI YG SAUDARA LAKUKAN

pami said...

salam. Sticker kat cermin belakang kereta "ISLAM1ST" atau "I'MDRIVEISLAM1ST" atau "PUREISLAM1ST" atau lupakan sahaja buat yg cuma tampal tapi tak mengamal.