Mensekularkan Isu Palestin

Saturday, February 7, 2009
'Allah tidak ada kena mengena dengan isu ini!' jerit seorang bahlol hedonis asal Kuala Pilah yang berlagak 'european', setelah pulang daripada hidup dalam buangan di sana. Laungan ini mendapat tepukan daripada hadirin yang sememangnya mempunyai masalah dengan ketegasan Islam dan kepatuhan Muslim, dalam beragama. Walaupun ketokohan lelaki ini hanya berbekas dengan sekumpulan budak-budak 'liberalis wannabe' yang bermimpi basahkan kehidupan hedonis 'saibaba' mereka, tetapi trend ini semakin mendapat tempat di Malaysia.

Sesungguhnya jeritannya itu adalah penghinaan besar kepada umat Islam dan kita semua (seperti saya semasa mendengar deklarasi bodohnya itu), patut berasa terhina dan marah! Peristiwa yang sama juga berlaku di satu perhimpunan badan-badan bukan kerajaan yang mengelarkan diri mereka sebagai 'sempurna' (alih bahasa daripada bahasa Inggeris) apabila sanggup menghina seorang professor muslim semata-mata untuk menghormati kebodohan seorang paderi kristian yang berlagak pandai bercakap pasal isu Palestin dengan menutup ucapannya dengan 'rakyat Israel (negara haram penjajah yahudi eropah) dan rakyat Palestin berhak untuk hidup dalam keadaan aman' dan apabila ditegur secara terbuka (kerana kenyataan dungunya itu juga dilakukan secara terbuka), dia melenting dan proksinya mula melobi supaya ceramah professor itu, yang bercakap tentang isu Hamas-penganas atau pejuang kebebasan-diberhentikan serta-merta, walaupun kenyataan maaf dibuat secara terbuka, di atas pentas oleh professor muslim tadi. Isu yang sama juga berlaku kepada Recep Tayyip Erdogan, Perdana Menteri Turki apabila beliau mempertahankan hak Hamas untuk mempertahankan tanahair mereka di Forum Ekonomi Dunia baru-baru ini!

Sememangnya dunia sebulat suara memusuhi muslim dan agama mereka!
Gerakan yang telah lama mendapat tempat di dunia barat kini mula bertapak di negara kita yang mengiktiraf agama Allah subhanawataala sebagai agama rasminya (sepatutnya apa saja atau sesiapa saja yang menghina Allah subhanawataala patut didakwa seperti yang pernah dilakukan oleh Britain kepada mereka yang menghina agama rasminya-Kristian), kini mula bergerak aggresif dikalangan rakyat Malaysia dungu yang mahu menidakkan ke-Esa-an Allah subhanawataala, Maha Pencipta seluruh alam dan segala isi di dalamnya.

Sememangnya isu Palestin adalah isu penjajahan haram dan penindasan zalim, masyarakat yahudi-eropah dan kristian-eropah (meminjam daripada Imran N. Hosein) terhadap bangsa Palestin (kita juga berdosa sebenarnya kerana 'membiarkan' kezaliman itu berlaku sambil kita dengan selesa menontonnya di depan kaca TV!) yang kebanyakkannya beragama Islam, bangsa yang berhak ke atas tanah Palestin. Israel hanyalah projek gila dan tidak berperikemanusiaan Kerajaan British! Itu jelas! Dan mereka-mereka yang ada masalah untuk mengiktiraf legitimasi Islam dan muslim ke atas konflik ini harus mempertahankan hak-hak bangsa Palestin atas dasar itu saja. Itu saja sudah mencukupi sebenarnya. Tidak perlu konvensyen itu dan ini di PBB (apa belumkah kita semua mengenali wajah sebenar PBB ini?!). Tetapi masyarakat bukan muslim (dan segelintir muslim) memilih untuk memadang sepi dan tidak benar-benar mahu memahami isu pokok kepada penjajahan alaf baru ini! Pelik Bin Ajaib dengan seribu satu gagasan untuk melindungi hak-hak asasi individu, hak-hak wanita, orang tua dan kanak-kanak (Unicef tutup mata kepada kanak-kanak yang dipenjarakan oleh rejim Yahudi-dan jangan terkejut jika ada yang ditangkap hanya kerana melontar batu!), kita mampu membiarkan penderitaan rakyat Palestin selama lebih 60 puluh tahun lamanya! Lebih membingungkan ada pula orang-orang bodoh, termasuk ahli-ahli politik berpengaruh dan tokoh-tokoh wartawan bercakap tentang hak penjajah Israel untuk menyerang dan membunuh bangsa Palestin yang dijajah di atas tiket mempertahankan diri dan harta benda! Bagaimana pula dengan nyawa dan harta benda rakyat Palestin? Dan mereka-mereka yang berjuang untuk membebaskan diri mereka daripada terus dijajah, dilabel pengganas dan 'Islamists'.

Perjuangan rakyat Palestin adalah perjuangan orang-orang beragama yang mentauhidkan agama Allah subhanawataala dengan orang-orang yang telah melupakan Maha Pencipta mereka. Ini perlu jelas. Dan ini juga perlu diperjelaskan! Tetapi ada pula di antara kita yang mahu menjadi popular dikalangan mereka yang sememangnya anti Islam dan anti muslim, dan mahu membuang terus Tuhan daripada hidup seharian kita manusia. Tetapi perlu juga diperjelaskan bahawa, apa yang berlaku bukanlah suatu kebetulan. Ia sememangnya telah ditakdirkan di Loh Mahfuz. Ianya juga telah diceritakan dengan jelas lagi nyata dalam Al-Quranul Karim dan juga diperingatkan melalui hadis-hadis Nabi Muhammad sallahualiwasalam, 1400 tahun sebelum ianya berlaku. Kita yang jahil dan ada pula di antara kita yang terlupa.

Isu Palestin ini ada penutupnya. Kita, muslimin yang membaca, (seperti yang disarankan Allah subhanawataala ketika diperturunkan surah Al-Alaq kepada Nabi Muhammad salallahualaiwasalam) tahu akan pengakhiran permasalahan ini. Dan mereka yang mensekularkan isu Palestin, sama ada dengan topeng 'humanis' atau 'warga antarabangsa' akan menemui kegagalan yang amat memalukan. InsyaAllah!

2 comments:

islam1st said...

Kepada Anonymous, maaf saya terdelete komen yang saudara hantar. Bagaimana pun komen saudara itu akan saya lakukan... Insyaallah.

Anonymous said...

Artikel anda dipetik ke laman web ini

http://tiadasempadan.webs.com...

terima kasih