Anwar: Umno mula 'kempen pelampau agama'

Saturday, August 11, 2012

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Umno kini memulakan kempen pelampau agama melalui laporan Utusan Malaysiayang mendakwa berdosa sekiranya menyokong parti DAP.

NONELaporan berkenaan yang memetik pandangan seorang guru pondok antara lainnya menyatakan bahawa DAP  "secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud."

Namun, Anwar memberitahu satu sidang media hari ini, akhbar tersebut tidak melaporkan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan mantan perdana menteri juga tidak menyokong hukum hudud.
"Najib kata selagi jadi PM beliau tak akan laksanakan hukum hudud," katanya sambil menambah, Datuk Seri Mahathir Mohamad juga pernah menulis surat kepada menteri besar Kelantan bagi menyatakan penolakan kepada pelaksanaan hukum hudud.

"Kalau ini pandangan mereka, kenapa DAP saja disebut tak boleh disokong sedangkan kenyataan Umno dan MCA masuk kategori sama," katanya lagi.

Kit Siang: Ini hasutan berapi-api
Dalam sidang media sama, ketua parlimen DAP Lim Kit Siang berkata,Utusan melalui laporan muka depannya hari ini juga meneruskan hasutan tersebut dengan seruan untuk menolak parti tersebut.

NONE"Ini hasutan yang berapi-api," katanya yang menjelaskan, DAP sejak dahulu lagi menghormati peruntukan perlembagaan yang menetapkan Islam agama rasmi.

"Pendirian kita tidak berubah. Kita negara sekular dengan Islam sebagai agama rasmi," kata Lim (kiri).

Jelasnya, kenyataan itu sama dengan pendirian oleh tiga perdana menteri pertama Malaysia.

Namun, kata Lim, DAP diserang begitu rupa oleh Utusan sehingga disifatkan sebagai "kafir harbi".

"Perdana menteri yang kempen 1Malaysia tak patut benarkan Utusanteruskan kempen ini," katanya lagi.

Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, di Pulau Pinang, setiausaha politik kepada setiausaha agung DAP Zairil Khir Johari turut membuat laporan polis berhubung laporan Utusan itu.


dipetik daripada malaysiakini.com

2 comments:

Unknown said...

Tuan,
Kita kenal proksi Dajjal ini luar dan dalam. Kita bersama menyaksikan bagaimana manusia2 melayu dilembukan pemikiran mereka dikubang kuasanya.

Modus operandi biasa gerakan Dajjal, mematikan tindakan pihak yg mengancam kedudukan mereka dengan memberikan label.

Memberikan label pelampau agama kepada ulama' yg tidak bersamadgnnya satu taktik biasa. Semoga hati dan pemikiran lebih ramai umat Islam tidak tertipu dgn permainan lidah dan persepsi proksi Dajjal ini.

Guru tafsir aku pernah berpesan, di dalam kekalutan politik yang melanda, sentiasa amalkan doa yang diajarkan Allah di dalam al Mumtahanah ayat 5.. harap semua mengamalkannya selepas solat supaya tidak mudah tertipu...

Itu juga pesan yang sama saya berikan kepada tuan selepas PRU 12, 2008..

islam1st said...

Ya tuan, sekarang saya ingat semula pesan tuan pasca PRU 12 tempoh hari ketika yang naif seperti yours truly gembira dengan gagasan baru dan tumbangnya yang lama dibeberapa negeri, semasa itu yang lama banyak membuli, kerana popular, sombong dan bongkak tidak tentu pasal, sekarang keadaan telah berpusing 360 darjah apabila yang baru, kerana popular, sombong dan bongkak tidak tentu pasal, ah manusia memang mudah lupa...sesal dahulu pendapatan, sekarang semuanya bagaikan mimpi ngeri yang tiada berkesudahan!
satu persatu kebobrokkan berlaku...harap PRU 13 dapat memperbaiki keadaan bukan sebaliknya...Amin ya Rabb
Tuan, barat memang suka memberi label (seperti yang diperjelaskan artikel yang saya petik daripada blog jiran tetangga kita) dan nampaknya, agen barat juga sudah mula berbuat demikian...well you know what they said, birds of a feather, flocks together...