Mali; David Cameron is Francois Hollande's poodle!

Wednesday, January 30, 2013

Beberapa tahun lalu, semasa bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair, penjenayah perang yang didapati bersalah pada Tribunal Jenayah Perang Kuala Lumpur, didapati 'mengiyakan' apa saja yang diperkatakan bekas Presiden Amerika Syarikat, George Bush, seorang lagi penjenayah perang pada tibunal yang sama,  pada satu sesi perjumpaan apabila mikrofon 'merakam; perbualan candid mereka berdua,beliau digelar Bush's poodle oleh media-media Britain yang kurang senang dengan cara Cowboy Amerika Syarikat itu berinteraksi dengan Perdana Menteri mereka.

Gelaran ini menghantui bekas Perdana Menteri Britain itu sehinggalah ke akhir riwayat kariernya sebagai penghuni No. 10, Downing Street.  Pada beberapa ketika dalam kariernya beliau menjawab bahawasanya beliau bukanlah poodle Bush atau sesiapa, negaranya merupakan ally yang kuat dalam perang menentang keganasan dan seumpamanya. Namun masih ada mereka yang sinis dengan kenyataan itu dan mengkritik Britain yang sentiasa mengikut telunjuk Amerika Syarikat semasa pemerintahannya.


Terkini, Perdana Menteri Britain, David Cameron bersetuju untuk menghantar ratusan tentera British untuk membantu Perancis menghadapi perang di Mali selepas beliau berpeluang bercakap dengan Presiden Perancis Francois Hollande melalui panggil telefon untuk menegaskan bahawa Britain bersama-sama dengan Perancis dalam perang menentang pengganas di Mali dan Afrika Barat. Walaupun kelembapan ekonomi yang melanda Britain membawa seribu satu masalah sosial di negara bekas penjajah Tanah Melayu itu, Britain nampaknya komited dalam usaha mereka menentang gerakan muslim untuk mentadbir tanah air mereka sendiri.  Dengan acuan mereka sendiri.  

Nampak gayanya, dalam hal-hal untuk menentang kebangkitan semula Islam dan muslim dalam menegakkan Darul Islamiyah, barat bersatu dengan sebulat suara tidak akan  berganjak daripada Orde Baru Dunia yang telah diamanahkan kepada mereka!

Malangnya muslim di Malaysia dan dunia amnya, masih berpecah-belah, berpuak-puak dan taksub fahaman politik!


0 comments: