In Search of Prisoner 650: Mencari Dr Aafia Siddiqui

Tuesday, February 5, 2013
Dokumentari ini dihasilkan oleh Yvonne Ridley bersama dengan jurukamera Hassan Ghani mengadai nyawa menjelajah Pakistan dan Afghanistan untuk mencari seorang tahanan wanita yang ketika itu hanya dikenali sebagai Tahanan 650 yang kini dikenali sebagai Dr Aafia Siddiqui yang diculik di Pakistan dengan tiga orang anak kecilnya, di bawa ke Pusat Tahanan Bagram di Afghanistan dan diterbangkan secara haram oleh Amerika Syarikat dan terkini jika beliau masih hidup, masih ditahan di Pusat Tahanan di New York.

Kes beliau bukan saja tidak mendapat liputan meluas media-media utama barat, malah juga dicemuh oleh kebanyakan tabloid di Amerika Syarikat.  Beliau dilabel sebagai Ibu Al-Qaeda dan dicemuh sebagai pengganas. Hakikatnya wanita neuro surgeon mempunyai credentials akademik mengalahkan mana-mana wanita barat.  Namun kerana sikapnya yang sering bersuara lantang semasa peperangan di Balkan dan sebarang ketidakadilan membuatkan beliau menjadi sasaran.  

Kata Yvonne Ridley beliau ditangkap dan ditahan adalah kerana sifat tawaduknya sebagai seorang muslimah yang sememangnya tidak menyenangkan the Money Master dan pendukung NWO.  Saksikan dokumentari yang disiarkan PressTV sebuah rangkaian Televisyen alternatif yang berpengkalan di Tehran.

0 comments: